Fietsen met kinderen door Zwitserland

Hoewel Fietsen door Zwitserland niet geschikt is om in zijn geheel met kinderen te fietsen, lenen grote delen van de Rhein-Route en de Rhône-Route zich daar prima voor. De Jura-Route, die weliswaar vrijwel uitsluitend over zeer autoluwe wegen voert, is door de aanzienlijke hoogteverschillen niet aan te raden voor jonge kinderen.

Tussen Basel en Chur (traject 1 t/m 4) is de Rhein-Route voor het grootste deel vlak en voert meestal over rustige wegen of fietspaden. Langs het Bodenmeer kom je opvallend veel fietsende ouders met kinderen tegen die de Bodensee-Radweg volgen. Er zijn echter ook enkele drukkere passages, waar extra moet worden opgelet, vooral met kleine kinderen. Meestal is dat bij steden zoals Schaffhausen, Stein-am-Rhein, Konstanz en Altstätten. Verder stroomopwaarts tussen Chur en Andermatt (traject 5) wordt het klimwerk serieuzer en komen ook lastige onverharde passages voor. Dat geldt ook voor het eerste deel (traject 6) van de Rhône-Route tussen Andermatt en Brig.

Langs de Rhône is traject 7 van Brig naar Martigny grotendeels autovrij en op het stuk tussen Susten en Sierre na zonder beklimmingen. Ook traject 8 tussen Martigny en Villeneuve is behalve bij de passage van St.-Maurice zo plat als een biljartlaken, autovrij en prima met kinderen te fietsen. Voorbij Villeneuve maken diverse verkeersrijke situaties langs het Meer van Genève en enkele hellingen de route weer minder geschikt voor fietsen met het hele gezin.