Zwaarte van de route door Zwitserland

De trajecten zijn m.u.v. de aanrijroute in één richting beschreven, maar ook gemakkelijk andersom te fietsen. De route is namelijk, op een paar kleine stukjes na, uitstekend bewegwijzerd. Bovendien bieden de heldere detailkaarten en de vele referentiepunten in de routebeschrijving meer dan voldoende houvast. Voor degenen die het gemak van navigeren met een GPS prefereren zijn op onze website de GPS-tracks te downloaden.

Iedereen met een beetje fietsconditie kan de Rheinroute en Rhôneroute afleggen. De Juraroute is uitdagender en vereist een goede fietsconditie, die onderweg langs Rijn en Rhône kan worden opgebouwd. De eerste 4 trajecten langs de Rijn en de laatste 3 trajecten van de Rhôneroute zijn grotendeels vlak en kunnen ook met kinderen worden gefietst. Bij grotere steden en op een paar doorgaande wegen moet wel met enige verkeersdrukte rekening worden gehouden. De routes van Veloland Schweiz zijn echter zo ontworpen dat ze goed op het openbaar vervoer aansluiten, zodat drukke of zware stukken over de Alpencols en de Jurahellingen kunnen worden overgeslagen.

Er zijn onderweg talloze voorzieningen zoals campings, pensions, zimmer frei, hotels, fietsenmakers, horeca en picknickplaatsen. Vele zijn in de routebeschrijving met pictogrammen aangeduid of opgenomen in de accommodatielijsten achterin, maar er zijn er veel meer dan in de gids konden worden vermeld. Let dus ook op de bordjes langs de routes die naar stadjes en dorpen met bijbehorende horeca en bezienswaardigheden verwijzen!


Langs de Rhône