Meer info over Bourgondië

Een paar cijfers
Het Canal de Bourgogne werd in de 18e en begin 19e eeuw aangelegd als verbinding tussen de Saône ten oosten van Dijon en de Yonne bij Migennes en diende hoofdzakelijk voor de afvoer van hout uit de Morvan naar de Parijse regio. De totale lengte van het kanaal is 242 km; tussen Dijon en Migennes bedraagt de afstand 227 km. Van de begeleidende jaagpaden is inmiddels 132 km als fietspad aangelegd. Het hoogste punt bij de waterscheiding is 378 meter. Daar ligt de 3333 meter lange tunnel van Pouilly-en-Auxois.


Langs het Canal de Bourgogne


Het Canal du Nivernais van Auxerre naar Decize is 175 kilometer lang en wordt over de gehele lengte vergezeld van jaagpaden die tot fietspad zijn omgebouwd. Het kanaal werd gegraven tussen 1784 en 1843 en telt liefst 110 sluizen. Voor het ontbrekende stukje tussen Migennes en Auxerre (± 25 km) wordt gebruik gemaakt van onverharde landweggetjes en secundaire wegen.

Voorbij Decize worden op weg naar Digoin landweggetjes gevolgd en ook het 12 km lange fietspad over de voormalige spoorlijn tussen Bourbon-Lancy en Gilly-sur-Loire is opgenomen. Voor het laatste gedeelte naar Digoin wordt het Canal latéral à la Loire gevolgd waaronder het 20 km lange fietspad tussen Diou en Digoin, dat samenvalt met de EuroVelo 6 route. De EuroVelo 6 is de Europese lange afstandsfietsroute van de Atlantische Oceaan naar de Zwarte Zee.

Het Canal du Centre is het oudste van de Bourgondische kanalen en werd in 1792 geopend. Het vormde de laatste ontbrekende schakel in de noord-zuid verbinding over water in Frankrijk en was cruciaal voor de exploitatie van de kolenmijnen van Monceau-les-Mines die in 1833 in gebruik werden genomen. Het is 112 km lang en telt 61 sluizen. Van het jaagpad langs dit kanaal is inmiddels 48 km tot fietspad getransformeerd: 17 km tussen Digoin en Paray-le-Monial en 31 km St. Leger-sur-Dheune en Chalon-sur-Saône. Tussen Paray-le-Monial en St. Leger-sur-Dheune is een Véloroute van 78 km bewegwijzerd door de vallei.

Stedenschoon
♦ Dijon, de hoofdstad van de Bourgogne en van de gelijknamige wijnstreek met een monumentale binnenstad. 
♦ Châteauneuf-en-Auxois, een middeleeuws vestigstadje.
♦ Semur-en-Auxois, een fraai middeleeuws stadje gelegen op een heuvel.
♦ Auxerre, de hoofdstad van het departement Yonne met middeleeuwse stadswallen en de kathedraal St. Etienne.
♦ Vézelay, belangrijke etappeplaats op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela
♦ Mâcon, de hoofdstad van het departement Sãone-et-Loire en van de wijnregio Mâconnais.
♦ Chalon-sur-Saône, fraai gelegen aan de Sãone en de grootste stad van het departement Sãone et Loire
♦ Beaune, hoofdstad van de wijnen van de Côte de Beaune en met een historische binnenstad met fraaie vakwerkhuizen.
 


Dijon

Enkele andere bezienswaardigheden
♦ Pouilly-en-Auxois, de 3333 meter lange tunnel van het Canal de Bourgogne op de waterscheiding.
♦ Abdij van Fontenay, de Cisterciënzer abdij bij Montbard, genoemd naar de fonteinen in de kloostertuin en opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst.
♦ Abdij van Pontigny; eveneens een belangrijke cisterciënzer abdij uit de 12e eeuw.
♦ Abdij van Cluny, het machtige benedictijnenklooster waarvan de religieuze, politieke en culturele invloed zich in de vroege middeleeuwen over een groot deel van West- Europa uitstrekte.
♦ De 11e eeuwse basiliek van Sacré Coeur in Paray-le-Monial.
♦ Alesia, de Gallo-Romeinse nederzetting bij Alise-Ste Reine (vlakbij Semur-en-Auxois), waar Julius Caesar in 52 voor Christus het Gallische leger onder leiding van Vercingetorix een beslissende nederlaag toebracht.
♦ De fraaie Renaissance kastelen van Tanlay en Ancy-le-Franc. Het kasteel van Cormatin uit de 17e eeuw met slotgrachten en kasteelpark
♦ Roche de Solutré, de markante rots bij Mâcon die een vindplaats is van unieke resten uit de vroege steentijd (20.000 - 16.000 voor Christus)
♦ Tunnel du Bois Clair op de Voie Verte van Chalon naar Mâcon, 1.6 km lang en verblijfplaats van diverse beschermde vleermuissoorten.