Hanzefietsroute 2: van Lübeck naar Brandenburg (of Berlijn), editie 2024

omslag Hanzefietsroute deel 2

In 2023 is deel 2 van de Hanzefietsroute weer eens helemaal nagefietst en, waar nodig, aangepast. Een aantal slecht befietsbare paden is vervangen door beter verharde, maar wel autoluwe wegen. De kaartjes en de routebeschrijving zijn grondig onder de loep genomen en inmiddels weer up to date, evenals de lijst met campings. Ook de foto's zijn grotendeels vervangen. Het resultaat is een compleet nieuwe gids, die er goed uitziet en weer jaren meekan.

Dit deel van de Hanzefietsroute gaat van Lübeck naar Brandenburg via een groot aantal Hanzesteden in Noord- en Oost-Duitsland. De route is zo'n 1000 km lang, voert o.a. zo'n 400 km langs de Oostzee en door een groot aantal mooie natuurgebieden.  

De Hanzesteden in dit deel zijn Lübeck, Wismar, Rostock, Stralsund, Greifswald, Wolgast, Anklam, Prenzlau, Angermünde, Frankfurt (Oder), Berlijn en Brandenburg.

Het gedeelte door voormalig Oost-Duitsland wordt door fietsers nogal eens onderschat, vooral omdat de zand- en keienwegen daar soms echt slecht kunnen zijn naar onze Nederlandse maatstaven. Wie genoegen neemt met 'n wat kortere dagafstand en vooral wat rustiger fietst, zal er minder moeite mee hebben. Ook van belang is dat men op niet al te dunne banden fietst (geen racebandjes), die ook niet hard opgepompt hoeven te zijn. Gelukkig wordt er ook hier de laatste jaren zeer veel verbeterd en is het aantal slechte wegen en paden in deze uitgave drastisch verminderd. Daarnaast zijn er een groot aantal asfalt-alternatieven ingevoegd voor bij slecht weer of voor wie wil opschieten. Op de kaarten zijn de wat mindere gedeeltes  goed te herkennen aan de okerkleurige stippellijn, het alternatief hiervoor is de route met een grijsblauwe stippellijn. Door de kilometerstanden op de kaartjes kan men de teller regelmatig gelijkzetten.

In Schiereiland FischlandDuitsland loopt de fietsroute o.a. over de klifkusten (steilküste) en langs de stranden van de Oostzee, over de schiereilanden Fischland, Darß en Zingst in het Nationale Park Vorpommersche Boddenlandschaft, een klein stukje over het eiland Rügen en dwars over het in z'n geheel beschermde eiland Usedom (voor wie meer van Rügen wil zien; zie het 'Rondje Rügen'). Het laatste gedeelte gaat achtereenvolgend over de Uckermünder Heide, dwars door de Uckermark met het Biosphärenreservat Schorfheide-Chorin, een stukje langs de grensrivier de Oder, langs de meren (pingoruïnes) in de Gamengrund op het Barnimplateau, door het natuurpark Märkische Schweiz rond Buckow en door de zeer bosrijke deelstaat Brandenburg rondom Berlijn.

De in dit boek beschreven route is met iedere fiets die over 10 of meer versnellingen beschikt goed te doen. De route loopt nagenoeg geheel door redelijk vlak gebied met uitzondering van enkele pittige (maar korte) beklimmingen op de klifkusten langs de Oostzee en op Usedom (tot 16%) en enkele korte beklimmingen in de deelstaat Brandenburg. De fietsroute in dit boek is hierdoor geschikt voor iedereen, want nergens komen de heuvels boven de 150 meter uit.
  
Naar Berlijn en/of Potsdam
kasteel Sanssouci in PotsdamOp meerdere plaatsen kan vanaf de Hanzefietsroute Berlijn worden bezocht, zowel per fiets (over de gemarkeerde Europa-Radweg R1, de Spree-Radweg of de Berlin-Usedom-Radweg) of per trein (o.a. vanuit Strausberg, Frankfurt a/d Oder, Bad Saarow-Pieskow, Storkow, Trebbin, Flottstelle en Potsdam). Een handige overzichtskaart van de R1 tussen Buckow en Petzow is in de gids opgenomen.

Vanuit Flottstelle, Ferch of Petzow (aan de Schwielowsee) kan ook zeer eenvoudig het 15 km noordelijker gelegen Potsdam met o.a. het wereldberoemde park Sanssouci per fiets bezocht worden; verschillende tuinen, kastelen, tempels en kerken vormen hier een bijzonder fraai park aan de oever van de rivier de Havel. Het belangrijkste hiervan is het zomerkasteel Sanssouci. Het Neue Palais, versierd met meer dan 400 zandsteenfiguren, is het grootste bouwwerk uit de 18e eeuw.