... en wat zeggen anderen ?

Het formulier om reacties te versturen staat hier

♦ Reacties uit 2019 ♦

Esther schreef op 23 juni 2019

Betreft deel 3 van de Hanzeroute
We hebben de route Zaltbommel-Bremen (deel 1), Bremen-Hameln (Weser-Radweg) en Hameln-Zaltbommel (deel 3) gefietst in juni 2019. We hebben een mooie reis gehad met een grote diversiteit van landschappen. We willen graag melden dat we het gedeelte Hameln-Keulen niet aanbevelen voor bepakte toerfietsers vanwege de vele zeer moeilijk begaanbare grindpaden. Nu hebben wij nog geluk gehad met droog weer, maar bij regen wordt het nog lastiger (glad). De grindpaden bestaan uit zeer grove keien en zeker bij stijgende en dalende grindpaden is het met volle bepakking amper te befietsen.

Noot: in de gids is voor een groot deel van de grindpaden een asfaltalternatief op de kaart ingetekend!

José Kruger schreef op 13 mei 2019

Betreft deel 1 van de Hanzeroute
Ik ben weer een paar dagen onderweg en wil graag een aantal correcties doorgeven.
Kaart 38, km 28,2 Er is daar geen paardenwei meer. Afslag is overigens op basis van de km-standen prima te vinden. Ik ben blij dat ik de waarschuwing over de slechte weg niet ter harte heb genomen; ik zou een prachtig stuk natuur hebben gemist. Ik vind hem helemaal niet slecht, wellicht omdat het niet lang droog is geweest. De charme van deze fietsroute is dat het je op plekken brengt waar je anders niet zou komen. En ten opzichte van andere door mij gefietste routes vind ik de wegen, ook de grindpaden, prima te berijden.
Kaart 40, camping Heinbockel is zoals iemand al schreef een prima camping. Een eenvoudig maar prima alternatief.
Kaart 44, km 21,4 De kruising heeft geen stoplichten meer, het is een rotonde geworden.
Dank nogmaals voor de mooie route. Gelukkig wordt het weer inmiddels ook beter.

♦ Reacties uit 2018 ♦ 

Maurice van Es schreef op 4 oktober 2018

Beste Michaël Wannet,
Ik heb de Hanzefietsroute volledig gefietst met veel plezier.
De route is niet een van de makkelijkste maar gaf voor mij veel uitdagingen, mijn dank daarvoor.
Ik heb op mijn website www.elburgontour.nl  een foto- en routeverslag van de fietsreis geplaatst met een link naar de website van de Hanzefietsroute.
 
Bedankt voor de mooie route.
 

Henk Kamphuis schreef op 8 oktober 2018

Goedendag,
Ik heb twee weken geleden de Hanzeroute gefietst vanaf Lubeck naar Berlijn. Het boekje is echt TOP !
Twee wijzigingen zijn van belang betreffende deel 2:
 

  • Traject 3, Kaart 18 blz. 75: Fietspad onverhard na Pontje op 69,6 km.  Is nu verhard beton pad. Bijna klaar toen ik er was, kon er geen gebruik van maken.
  • Traject 4 kaart 25: Overnachtingsadres Anklam, Villa Reisefreunde, Spantekower Landstrasse 20. Is niet meer, vrouw is er mee gestopt.

Ep Bordewijk schreef op 14 september

Betreffende deel 1 (vanaf Bremen en deel 2
Ik vond het een mooie route, veel verrassend mooie natuur en veel bijzondere vogels (waaronder ca. 20 zeearenden tegelijkertijd!). Wel viel de staat van de wegen mij erg tegen, veel stukken met verzakte betonplaten, keienwegen, puin/grind, en mul zand. Het zal vast ook met de droogte van de afgelopen tijd te maken hebben, maar zeker de boswegen in Brandenburg waren vaak zo mul dat er met een (bepakte) fiets niet te fietsen viel. Voor mensen die van plan zijn om deze route te gaan fietsen lijkt het mij goed om te beseffen dat je hierdoor toch zeker zo’n 10 of 20 km per dag minder aflegt dan je bijv. in Nederland zou doen.
Ook had ik de indruk dat de routebeschrijving wat verouderd is. Als er in de beschrijving staat dat je bij een bepaalde afslag richting plaats A moet dan staat in toch wel heel veel gevallen op het bord plaats B aangeven. Meestal valt uit andere informatie wel af te leiden dat A en B in dezelfde richting liggen en dat het dus om de goede weg gaat, maar het is wel verwarrend en soms rij je hierdoor verkeerd.
Wat gedetailleerdere kaarten zouden ook handig zijn wat mij betreft.

Willy Smokers schreef op 23 augustus 2018

Betreffende deel 1, de inkorting De Wieden - Gasselte

De VeKaBo camping Jelly's hoeve in Havelte zat vol. De eigenaresse verwees ons naar http://www.campingdedrentsepatrijs.nl/, een zeer prettige kleine camping 1.5 km verderop. (En Giethoorn op een zaterdagmiddag was niet door te komen, zoveel toeristen.)

Suzan en John Mathijssen schreven op 14 augustus

Werkelijk prachtige route over kleine en rustige weggetjes. Ook de steden worden op een mooie manier doorkruist. Een aanrader voor iedereen die van fietsvakanties houdt. Enige minpuntje is dat er in de boekjes campings staan die bedoeld zijn voor mensen met een stacaravan en niet die trekkers. We mochten er gelukkig wel staan maar kregen wel te horen dat ze eigenlijk geen camping waren.

Loes Soors d'Ancona en Keimpe de Haan schreven op 13 augustus

Betreffende deel 2 van de Hanzefietsroute:

We hebben een heel mooie tocht gehad, wel vrij stevige eisen aan fietsvaardigheid (en stevigheid van materiaal) op de slechtere wegdelen. Wijzelf zijn blij dat we nogal wat MTB ervaring hebben, dus niet schrikken van onverharde delen/ omgaan met slecht wegdek. Maar het ging verder prima, ook overnachtingsplekken vinden was niet echt een probleem.
Enige belangrijke aanvulling die we nog hebben is dat de camping Gut Neuensund inderdaad nog niet verder is dan mogelijk goede bedoelingen van de eigenaar. We hebben er wel kunnen kamperen, maar dat was vanwege hulp van toevallig aanwezige huurders van een kamer in het complex, maar verder niemand te bereiken. Dus o.i. is het beter deze suggestie uit de lijst te halen, totdat je zeker weet dat het wel weer een kampeerplaats is.
Verder bleek ons wel dat genoemde afstanden tussen twee punten in de routebeschrijving (we hebben op het boekje gereden en hebben geen GPS) soms wel tot 25-50% van de betreffende afstand afwijken, dus dat kan wel wat onzekerheid opleveren (“hebben we een afslag/ bordje gemist”, “was dat half overgroeide pad zonet dan toch het echte pad”? etc.) . We zijn er niet echt door in de problemen gekomen, maar het levert af en toe wel zoeken op , en stukken heen en weer fietsen.
Met deze kanttekeningen zeker onze dank en waardering voor het boekje en de beschrijvingen

Ruud Duitscher schreef op 21 juli 2018

Tussen 2 juni en 9 juli de Hanzeroute gefietst. Genoten! Opmerking betreft Hanzefietsroute deel 2 kaart 35 traject 6, Warnitz naar Buckow. Het is verstandig om bij km 78.8 de alternatieve route te nemen omdat bij de laatste 5 km van het zandpad heel veel bomen over het zandpad liggen soms wel een halve meter boven de grond.

♦ Reacties uit 2017 ♦
Pieter en Jacqueline van Lier schreven op 17 juli 2017

Van hemelvaart tot pinksteren hebben we het laatste deel van de route gedaan.

We vertrokken in Travemunde langs de Oostzeekust naar de Poolse grens. Vervolgen zijn we afgebogen naar het zuiden, en via Frankfurt a/d Oder naar Berlijn gefietst. In totaal ruim 850 km. Het weer was prachtig, en de steilkust van de Oostzeekust was erg fraai. Soms was het fietspad erg slecht, maar daar waren we op voorbereid. Het mooie aan de route was de afwisseling tussen het fietsen in fraaie landschappen, en de prachtige Hanzesteden. We verwachten niet dat onze aanstaande tocht naar Praag dit kan evenaren!

Simone en Jan de Graaf schreven op 11 juli 2017

Net terug van een omgekeerde tocht, deel 3 maar dan van Zaltbommel naar Brandenburg inclusief de aansluiting met Berlijn. Voor ons een pittige tocht met nog niet zoveel Buitenland ervaring in de benen, met name vanwege het weer, dit keer te maken gehad met een lange periode van temperaturen van ca 32 graden in het Teutoburgerwald en het Sauerland. Enkele keren gebruikt gemaakt van de asfalt alternatieven. Hameln en Hildersheim waren voor ons de verrassingen. We kijken terug op een geweldige ervaring.
Bedankt voor deze mooie route!

Angela Viljeer schreef op 16 juni 2017

Eind juli tot half augustus fiets ik deel 1 en een gedeelte van deel 2 naar Berlijn.
Ik ben te volgen via mijn weblog: angelanaarsantiago.reismee.nl

Yvonne van der Knaap schreef op 28 juni 2017

Gisteren zag ik dat het geplande nieuwe fietspad bij Stralsund (kaart 16 deel 2 van de Hanzeroute) er ligt. Het is een mooi asfalt fietspad. 

Camping Dänische Wiek bij Greifswald (kaart 19 en pag 123) is voorgoed gesloten. Onenigheid tussen beheerder en gemeente. Er staan wat grote caravans maar als kampeerder kun je er niet meer terecht. Vriendelijke groeten vanaf die mooie Hanzeroute! 

♦ Reacties uit 2016 ♦

Tom van Droffelaar schreef op 15 augustus 2016

Wij reden Hanze 1 tot aan Bremen, stapten over op de Weserradweg en volgden vanaf Hameln weer Hanze 3.
Vanaf de website had ik alle GPS-routes gedownload. Hanze 1 en 3 waren top! Maar de track van de Weserradweg volgde maar gedeeltelijk het spoor uit het Bikeline gidsje. Na de vakantie heb ik hun track gedownload. Dit is maar één spoor en niet zoals in het gidsje compleet met alle alternatieven. Maar ik denk dat dit spoor wel beter past bij het gidsje. 
Verder genoten van de routes! Een heel mooi stuk Duitsland. Vanaf Hameln werd de route wel veel zwaarder als gevolg van alle klimmen en afdalingen . Maar we hebben hem uitgereden (op de tandem). Dank voor de moiie route. Vriendelijke groet, Tom.

♦ Reactie's uit 2015 ♦

Joke en Frans van der Meer schreven op 20 september 2015

Wij hebben een prima fietsvakantie gehad door een groot deel van deel 2  te fietsen; bedankt voor het 
uitzetten.
Met de trein op zaterdag via Groningen naar Leer. (niet besproken. Groningen -Leer door Arriva).
Op zondag met goedkoop Wochenende ticket van Leer naar Lubeck.
Traject 1, Camping bij jachthaventje km 21,5 was niet toegestaan; om 7 uur 's morgens werd ons gezegd
binnen
een uur te vertrekken!
Traject 3, Zoals al is opgemerkt is de camping in bij Gr. Kordshagen 11,6 km gesloten.
Of die werkelijk volgend jaar vergroot en verbeterd open gaat is de vraag! Er wordt verwezen naar camping
bij
Duvendiek. Prima boerderijcamping. Wel langs weg met verkeer te bereiken.
Traject 4. De camping bij Karnin, kaart 25 bestaat niet meer. Wel kun je je laten overzetten door een oude
pontbaas 8e pp. per telefoon bereikbaar via cafebaas en dan kamperen in Anklam.
De camping in Anklam is momenteel moeilijk te bereiken ivm wegwerkzaamheden.
Traject 5. kaart 28, 52.7km camping bij biercarter is niet meer. Man is overleden.
Strassburg hotel Wasserturm is maar een matig hotel. niet echt schoon wel vriendelijk.
traject 6 kaart 35, Falkenberg Niederfinow, leuke camping. ook kano's.
traject 6 Vanaf 78.8 was het pad wel erg slecht; om omgevallen boom heen gelopen.
Misschien beter het alternatief aan te raden!
Na de weg (Brunow -Steinbeck) overgestoken te zijn lag er weer een boom over het pad.
Hier was niet omheen te lopen ( te steil) of onderdoor (te laag en te scheef) te komen, dus wij zijn terug
gegaan en via de weg naar Steinbeck ev Biesow gefietst.
Dat stuk kun je beter wat bredere banden hebben.
(Wij reden op tracking fietsen met gewone banden met kampeerbagage)
Verder prima route soms vraag je je af of het goed komt maar uiteindelijk komt het toch goed uit.
Tot Neubruck hebben wij de route gevolgd en zijn vervolgens de Spree gevolgd naar Erkner.
Daar op de camping aan de Flakensee gestaan en met oud trammetje en SB naar Berlijn geweest.
Vervolgens met trein naar Magdeburg en vandaar de Elbe route nog gevolgd tot Hamburg.
De Hanzeroute gevolgd van 22 augustus tot 4 september 2015.
Mooie route , rustig mooie wegen wel zijn we aardig door elkaar gerammeld door alle keien
en grof gind en kinderkopjes stenen. Vandaar: dikkere banden zijn aan te raden!

Maarten Jansen schreef op 17 augustus 2015

Mooie route. heerlijk gefietst. Compliment. wel sommige wegen erg zanderig en nauwelijks fietsbaar zeker niet voor als je met kinderen of aanhanger gaat. Is u  mountainbiker of veldrijder?
Voorbij Hornebrug kan niet meer door weiland gefietst worden. afgesloten. lopen koeien rond. direct naar laatste huizen/ bedrijven doen je langs spoorlijn naar Buxtehude fietsen.
Verder is camping in Gross Kordshagen gesloten. Zes km verder in Duvendiek, in de Dorfstrasse is natuurcamping Zu den 2 Birken. erg goed.

Simone en Jan de Graaf schreven op 13 augustus 2015

Beste Michaël,
Net terug gekomen uit Lübeck waar we deel 1 van de Hanzefietsroute hebben afgesloten. Onze eerste fietstocht echt de grens over, door tijdgebrek hadden we de route opgedeeld en van Pasen tot Augustus in delen gereden. We hebben zoveel mogelijk de hoofdroute gevolgd met een paar kleine afwijkingen.  Overnachten deden we in Hotel, B&B, Airbnb en Vrienden op de fiets. Met name op het Duitse deel was het soms best lastig om een goed en betaalbaar onderkomen te vinden.

De route hebben we gereden met de gps tracks, boekje mee voor aanvullende info onderweg. De tussentijdse treinreizen naar de verschillende eind en startpunten hebben ook de nodige avonturen gebracht. De mei treinstaking in Duitsland die we ternauwernood konden ontwijken. Trein die vlak voor het overstapstation niet verder kon en er hard gefietst moest worden om de overstap met gereserveerde plaatsen te halen. Hadden we ook nog een trein  terug naar Nederland die 4 uur vertraging opleverde omdat op andere treinen geen plek was voor onze fietsen.

Onderweg hebben we in verschillende weersomstandigheden gereden. Van vorst aan de grond, ijzig koud met veel tegenwind op de Hollandse dijken tot aan tropisch weer in Duitsland. De gevallen regen is niet noemenswaardig, een enkel buitje, of de regen viel in de nacht. We hadden veel geluk met de vele halfverharde- en onverharde wegen, die waren voor ons allemaal goed te berijden. Alternatieven zoeken was dan ook niet nodig.

Met name Bremen, Stade en Lübeck hebben ons aangenaam verrast.

Bij de Scheepslift hadden we geluk dat er net schepen doorheen gingen. Leuk om te zien. Hier spraken wij een naar Canada geëmigreerde Nederlander die al vele tochten in Europa had gemaakt en jou een bijnaam had gegeven, “the gravelroadman”. Verwijzend naar  de vele halfverharde en onverharde land- en boswegen die je in de route hebt opgenomen.

De plannen voor volgend jaar liggen er al. Deel 3  van Berlin naar Zaltbommel. Dan zal er een tent meegaan. Over de rijrichting gaan we nog nadenken.
Michaël, bedankt voor het uitzetten van de mooi en rustige fietsroute!

Herman Roest schreef op 22 juli 2015

Beste Michaël,
Zoals gezegd hebben mijn vrouw Henny en ik genoten van je route.
Eerder, in 2008, hebben we het deel van Bremen via Lübeck naar Frankfurt Oder en Berlijn gereden.
Deze zomer dan het stuk van het Wasserkreuz bij Hohenwarthe naar Roermond (vanuit Leer waren we via Cuxhaven en Hamburg naar Tangermünde gefietst). Dat is het pittigste stuk van je route. We waren blij dat we de hittegolf langs de Elbe hadden, en dat het vanaf Jersleben een stuk frisser was; de regen namen we er voor lief bij. Wat een mooie landschappen, wat een mooie steden liggen er in dit stuk van Duitsland!

Een opmerking. De brug over de Lenne bij het station van Finnentrop  (kaart 43) bestaat niet meer. Het gebied rond het station, ook aan de overzijde van het riviertje, wordt opnieuw ingericht. Je moet nu een paar honderd meter verder doorrijden in noordelijke richting, en dan linksaf de brug over en weer links.

Meteen na het Wasserkreuz kwamen we op de kasseienweg naar Wolmirstedt, en toen wisten we: dit is de Hanzeroute. Je zoekt de hobbelwegen wel op! Vaak gaan die door bossen, en bossen willen nog wel eens op heuvels liggen. Om zowel het gehobbel als het klimmen te vermijden hebben we vaak jouw asfaltalternatieven gekozen, en soms ook eigen alternatieven, bijv. na Hameln over Klein Berkel en Groß Berkel.Maar na de pijn van het klimmen was er het genot van de panorama's en steden.
Bedankt voor je zeer zorgvuldige beschrijving van een prachtige route.

Eric van Zanten & Afina Bruins schreven op 15 juli 2015

Hallo, we zijn weer teug van onze Hanze fietstocht naar Lubeck, Rostock en uiteindelijk Kopenhagen. Om wat tijd in Kopenhagen te hebben, hebben we gebruik gemaakt van de "Inkorting Hamburg - Lubeck". De route, gebruik makend van de boekjes Hanzefietsroute 1 & 2, hebben we zonder enig probleem gevolgd. Op de Inkorting Hamburg - Lubeck hebben we toch wel een aantal keer staan kijken en lezen met "wat bedoelen ze hier".  Hierbij onze op- en aanmerkingen:
- km 13.6: de "grindweg" was heel recent een strakke asfaltweg geworden
- km 16.6 - 17.1: volgens ons mist er een aanwijzing van een keer rechtsaf slaan
- km 17.9: Dünenweg, verderop Werftweg klopt op zich, alleen gaat de Dünenweg (asfalt) rechtdoor over in een fietspad en vervolgens over in de Werftweg (asfalt). Het stuk fietspad vermelden voorkomt verwarring
- Vaartijden Lühe - Schulau: prijs overtocht juni 2015 € 7.50
Algemene opmerking: bij de aanwijzingen wordt er vaak een straatnaam genoemd, echter in 50% van de gevallen staat er geen straatnaambordje daar waar je de straat inrijdt en vaak ook niet halverwege of aan het einde. Wij vonden dit erg verwarrend. [Hier wordt de route binnenkort op nagefietst.]

Bovenal willen we jullie complimenten geven voor het uitzetten van de routes en de duidelijke en informatieve manier hoe de boekjes gemaakt zijn. We kijken uit naar de route langs Het Kanaal en langs de Rhône, die zullen we zeker gaan fietsen.

Ton Gimbrère schreef op 23 juni 2015

Van 12 t/m 20 juni van Tilburg naar Berlijn gefietst.
Op één dag na, overal kunnen overnachten op campings. Tarieven tussen 7 en 15 euro p.p. Aanbevolen zijn de campings in Attenhorn (Biggesee-Waldenburg), Hameln an der Weser (op loopafstand van centrum), Räbke (met nieuwe NL eigenaar), Am Niegripper See in Burg en Alte Feuerwache in Brandenburg (ligt in centrum, op loopafstand).
Fiets met iets dikkere banden is aangeraden gezien de slechte staat van de paden. Fietspad langs de Weser is op sommige plaatsen erg slecht en was (tijdelijk?) gedeeltelijk dicht.

José Kruger schreef op 19 mei 2015

Ik heb zojuist in 13 dagen de Hanzeroute 3 gefietst vanaf Berlijn. Enorm genoten en geboft met het mooie weer. Onderweg heb ik een aantal tips / aanvullingen op de routebeschrijving genoteerd die jullie kunnen gebruiken voor de volgende opgave of bij de pagina overnachten.  ../.. zie de pagina met de correcties deel 3 ../..
Nogmaals dank voor deze mooie route.
Anne-Marie Roerdink schreef op 9 mei 2015

Graag maak ik u attent op een overnachtingsadres op het traject Keulen – Haaren (deel 3 van de Hanzefietsroute). Voor ons was dit hotel zeer welkom omdat we vanaf Liblar windkracht 6 pal tegen hadden en soms finaal van de fiets geblazen werden!
De gegevens zijn:
Hotel Eggersheimer Hof, Weststrasse 20, 52388 Nörvenich, Telefoon: 0 24 26 – 90 23 12,
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Internet: www.eggersheimer-hof.de

Meer info staan bij de
aanvullingen en correcties deel 3

Ik hoop u hiermee van voldoende informatie voorzien te hebben.
Met vriendelijke groet,
Jan de Graaf schreef op 5 mei 2015

Beste Michael,
Afgelopen week het traject Assen naar Bremen, een overnachtingsplaats wil ik jullie niet onthouden. Met als startpunt Station Assen ligt op ongeveer 75 km een pas gestarte B&B, gelegen op een kleine kilometer van de Hanzeroute deel 1 en de Ems-Radweg.
 
Kaart 28 tussen km 40.4 en 55.3 km 
Op korte afstand bevind zich een Pizzeria en een Imbiss. In de studio is er de mogelijkheid een kleine maaltijd te bereiden. De keuken beschikt over een koelkast en 2 pits kookplaat Gastvrij en een overnachting kost 50,00 per nacht (35 voor één persoon)

Bed and Breakfast J & J
Walchumer Strasse 3
Dersum
Tel. 49 4963 9058489
Cor Rijkelijkhuizen schreef op 8 april 2015

Zojuist het routeboek Hanzefietsroute Deel I gekocht. De route loopt ook door Das Alte Land. De bijzonderheid is, dat dit gebied 900 jaar geleden door mensen uit mijn woongebied (Leimuiden en Rijnsaterwoude) is ontgonnen. Zie ook Wikipedia: Priester Hendrik.
In 2013 zijn wij met een groep mensen hier uit de streek op uitnodiging naar Das Alte land (Steinkirchen) gegaan om met de Duitse mensen 900 jaar Holändische Besiedelung te vieren.

Deze zomer fietsen mijn vrouw en ik naar Das Alte Land, via de Hanzeroute.
♦ Reactie's uit 2014

M.F. Blommestijn schreef op 21 oktober 2014

In traject 4 (Sneek-Gasselte) wordt vlak na kilometeraanduiding 45.6 (in mijn boekje is dat op kaart 21) de provinciale weg overgestoken.
Die oversteek is permanent onmogelijk gemaakt i.v.m. het gevaar. Komend vanuit de richting Beetserzwaag moet je bij het 45.6 km punt op de parallelbaan naar rechts en na ongeveer 1  kilometer de bocht in de weg naar links volgen waarna er een reguliere oversteek mogelijk is. Na de oversteek is de route weer redelijk vlot terug te vinden.
In de genoemde bocht wordt overigens nog erg hard aan de weg gewerkt, dus hoe het er uit gaat zien in de toekomst is mij onbekend.

:: Deze correctie is inmiddels in de GPS-tracks doorgevoerd!

Laurens J.H. Melchiors schreef op 13 september 2014

Lof !! makers van de Hanzefietsroute!!!
Onlangs (21-28 aug) een deel van de route Zaltbommel - Lübeck gefietst. Een prachtige en uitgekiende fietsroute, die ik van harte kan aanbevelen.(99% vrij liggend fietspad en /of fietspad langs provinciale weg). Heldere en eenduidige route beschrijvingen en aanvullende reis informatie.
Een min punt ervoer ik toen ik een hele dag in de stromende regen fietste, een fenomeen dat je op deze route wel kunt verwachten. Ondanks de plastic kaartenhoes op mijn stuurtas, werd het route boekje nat en plakten de bladzijden aan elkaar. Met behulp van tissues en een föhn op mijn logeeradres het grootste deel kunnen losweken.
Het lijkt mij dat plastificeren van het gehele boekje de bruikbaarheid en duurzaamheid zal vergroten. Een prijsverhoging zou ik daar zeker voor over hebben. “Bikeline” is enkele jaren geleden al begonnen met het plastificeren evenals Reitsma en ik heb positieve ervaring in de regen met hun gidsen o.a. de Donau-Radweg en Route naar Rome, Compostela langs oude pelgrimswegen.

Een extra pluim verdient de GPS route op het SD kaartje, dat ik samen met de gids kocht. Daar heb ik zeer veel steun aan gehad, met name daar waar de beschrijving in het route boekje niet zo duidelijk was of dat je te snel een aanwijzing uit het boekje voorbij fietste. De ingekleurde route is goed zichtbaar op het scherm en de route aanduiding (zwart driehoekje) geeft direct uitsluitsel of je van de route afwijkt. Ook de aanduiding van de alternatieve route (in afwijkende kleur) is perfect.

De vierde fietsdag zuidelijk van Bremen van de GPS route afgeweken en een logeeradres 20km verwijderd van de route ingevoerd. Ook die (niet tot de Hanszefietsroute behorende ) route werd zonder probleem gevonden en gevolgd. Ik gebruik een Garmin GPSmap 60CSx.

Het Hanzefietsroute boekje zal ik verder aanbevelen echter alleen in combinatie met de GPS route. Volgend jaar weer een stuk rijden vanaf Bremen naar Lübeck. Benieuwd of jullie begin 2015 een geplastificeerde uitgave uitbrengen; dan ben ik meteen van de partij.
 
Nogmaals lof voor deze prachtige Hanzefietsroute.
Met vriendelijke groet,
J. Arends schreef op 12 september 2014

Je kunt in Duitsland ook door de week vanaf 9 uur met d e regionale treinen voor 60 euro inclusief fiets reizen.
G. Hollenberg schreef op 11 augustus 2014

Dit jaar een gedeelte van de Hanzeroute vanuit Berlijn in de tegenovergestelde richting gefietst (dank zij een GPS kan dat). Het was een mooie route. Diverse fietspaden in de voormalige DDR waren niet best maar dat neem je op de koop toe.
Wel heb ik nog wat aanvullende informatie.

Boekje 1 van Zaltbommel naar Lubeck:
Op pagina 98 kaart 39 de camping tussen Godestedt en Lavenstedt bestaat nog wel, maar daar is ook alles mee gezegd .
Aan het einde van een fietsdag met niets anders in de buurt is dat vervelend.
Ik hoop dat u hier iets aan heeft.

Met vriendelijke groet

Gerrie Toebast schreef op 6 augustus 2014

Zojuist terug van de Hanzeroute Lübeck-Berlijn, inclusief een rondje Rügen. Prachtige tocht, echt een aanrader. De vele slechte paden moeten echter niet onderschat worden, ook al is er veel verbeterd.

Tip voor wie de Oderroute naar Frankfurt a/d Oder neemt: er ligt een zeer aan te bevelen nieuwe camping aan de route:
Fischereihof an der Festung Küstrin, Kuhbrücke 23 15328 Küstriner-Vorland, Tel.: 033479 - 54 888,
tussen Bleyen en Küstrin-Kietz. Je kunt er ook eten en er is een visrokerij bij: www.oderfischer.de

Bart en Mirjam van Slageren schreven op 4 augustus 2014

We zijn onderweg met de tandem. Tot nu toe fantastisch! Twee dingen die je misschien al weet en anders ter kennis name voor anderen:
- traject 4 km 45,6 is de oversteek van de provinciale weg met hekken afgesloten, ook bij Efp even verderop is dat zo. Geen verwijzingen naar hoe lang en waarvoor etc.
- jeugdherberg in Borger (Duitsland) kaart 29 is volgens de mevrouw van de gemeente verkocht. Zij bood direct een alternatief: Ferienwohnung Sandhage Feldweg 1, ook ingericht op fietsers voor 1 nacht 20 euro pp incl. ontbijt

Jan Schuuring schreef op 30 juli 2014

Beste Michael,
Wij hebben een (betrekkelijk klein) gedeelte van de route gefietst: van Lathum tot aan de Ems (vandaar gingen we naar het zuiden).
Het routeboek bleek een rijke bron aan informatie te vormen, en de route was vrijwel overal heel duidelijk. Bovendien was het een heel mooie route.
 
Allemaal prima, dus.
Ik heb slechts twee algemene opmerkingen:
- wij kwamen langs de IJssel steeds langs richtingbordjes met “Hanzeroute” erop, maar die wezen vaak een andere richting aan dan het routeboekje; het was dus een andere route; het leek ons handig als dat even in het routeboekje zou worden vermeld (dan weten degenen die de route van het boekje willen volgen tenminste dat ze zich van die bordjes vooral niets moeten aantrekken);
- de ANWB heeft vele paddenstoelen een ander nummer gegeven, ik meen: bijvoorbeeld die bij de Grote Wetering iets ten noordwesten van Veessen; dat is toch wel enigszins verwarrend.

Hartelijke groet
Jeroen Kuipers schreef op 27 mei 2014

Hallo Michael,
Voor diegene die de Hanzefietsroute deel 1 over Groningen fietsen:
wegens werkzaamheden is het fietspad langs de A28 bij Haren tijdelijk afgesloten.
Dus p125 bij km 99,7 "Fp langs snelweg volgen" is afgesloten.

Volg de omleidingsborden en je komt bij "Sassenhein" dat is km 101,2 weer op de route.
Dat is bij het einde van de weg bedoeld in "na 650m Ew". Daar nu dus rechtdoor, verder op fietspad. Verder als vanaf km 103,1
Weet niet hoelang dit zo gaat duren.

Tot de Bouwvak volgens de Gemeente Haren, dus tot 21 juli 2014.

Simon en Nel schreven op 11 mei 2014
 
In Borger is inderdaad de jeugdherberg dicht, ook al staat de wegbewijzering er naar toe nog wel. Een aanrader is de ferienwohnung aan diezelfde weg. Voor 15 euro pp, heb je een keuken, badk, huiskamer, slaapkamer. Voor 4 euro meer krijg je ook ontbijt.. Fietsers mogen ook 1 nacht komen.  Het is het eerste huis aan de rechterkant, bord ferienwohnung staat op de voordeur.

Gisela Korte
Herbergweg 5
26904 Borger
Tel: 05953 925179
Pieter van Lier schreef op 3 mei 2014

De afgelopen week hebben we een deel van deel 3 gedaan, in tegenovergestelde richting. We zijn in Buren gestart, en naar Berlijn gefietst. In totaal ca. 600 km.

We hadden de camping in Hildesheim (Am Müggelsee, blz. 134, traject 4) gepland. Daar aangekomen bleek dat deze met ingang van 2014 is gesloten. Er hing een infoblaadje op de poort. Vervolgens zijn we maar 20 km doorgefietst naar Derneburg. Volgens de eigenaren van die camping, was de camping in Hildesheim gesloten vanwege hoge leeftijd van de eigenaren, en gebrek aan opvolging.

Verder hebben we ook nog op de camping in Helmstedt overnacht. We hebben de indruk dat in die camping al vele jaren niets meer wordt geïnvesteerd. De voorzieningen zoals wc’s en douches zijn sterk verouderd en versleten. Ook wordt er volgen ons niets meer vervangen wat stuk is.

Wellicht kan dit als aanvulling op de site worden geplaatst, zodat toekomstige fietsers hier rekening mee kunnen houden.

Reacties uit 2013

Lucas Boshove schreef op 19 augustus 2013

Vorig jaar zijn we aan de Hanzeroute begonnen en intussen hebben we van de hanzestad Hasselt, waar wij wonen, tot de aftakking Spree Radweg bij Neubruck gefietst. Voor het laatste stuk zijn we in Luneburg begonnen en we zijn nog steeds enthousiast over de route. We hebben nog wel enkele aanvullingen op de campinglijst.

De camping bij Rothemuhl is inderdaad gesloten en volgens omwonenden wordt deze nu gebruikt voor bijeenkomsten van de NPD (neo-nazi's) en daarom zou het ook niet in alle gevallen aan te bevelen zijn bij het meertje wild te kamperen. Wij hebben het niet gecheckt. Bij het voormalige landgoed enkele kilometers verder in Neuensund, dat sinds een jaar door enkele jonge ondernemers is overgenomen, kun je niet alleen uitstekend kamperen, maar ook in het hooi slapen en voor een zeer bescheiden bedrag een eenvoudige maaltijd eten.

Wij hebben de route langs de Oder genomen en geconstateerd dat de camping bij Karlsbiese niet meer bestaat. De eigenaren waren over de 80 en zijn ermee gestopt. Wij hebben vlakbij in een uitstekend pension overnacht.
 
Tot slot staat er een nieuwe kampeermogelijkheid gemeld even voorbij Neubruck aan de Spree Radweg, voorbij de Kersdorfer Schleusse bij het Forsthaus am Spree. Kamperen ging er inderdaad prima, maar verder was het Forsthaus nogal verlaten en eten was er niet meer mogelijk.
 
Het heeft ons geen problemen opgeleverd en we hebben er niet minder om genoten. Onze dank. En dat terwijl we nog bijna de helft moeten doen.
Met vriendelijke groet.

Jan Rijn en Janny Askes schreven op 16 augustus 2013

Wij zijn net terug van onze fietstocht, we hebben het traject Lubeck-Berlijn gefietst, en hebben prachtig weer gehad.
We hadden niet door dat oost Duitsland zo heuvelachtig was, waar we wel even aan moesten wennen.
De wegen zijn niet altijd even goed begaanbaar en we hebben regelmatig gebruik van de alternatieve route gemaakt.
Je hebt inderdaad goed materiaal nodig. De meeste campings zijn redelijk tot goed.
We hebben genoten van de prachtige natuur.
We hebben de reis afgesloten met een paar dagen Berlijn.

Mac en Aafke schreven opm 16 augustus 2013

Net terug van ruim drie weken Hanzefietsroute waarin we gekomen zijn tot Grunheide, iets voorbij Frankfurt a/d Oder. Geweldig weer gehad. Hierbij enkele opmerkingen om de voorbereiding te vervolmaken. Gezien de slechte toestand van de wegen in vm. Oost Duitsland is het absoluut aan te raden met stevige, goed nagekeken fietsen en anti-lekbanden op weg te gaan. Ook de vele vaak steile heuvels in met name het stuk tussen Lubeck en Usedom moeten niet onderschat worden. Daar wordt nogal makkelijk over gesproken (of helemaal niet over gesproken) maar die vragen best om een goede conditie. Dan de veelbesproken camping van Rothemuhl: die is inderdaad tot nader order gesloten maar sla dit paradijselijke plekje niet over. Wild kamperen aan dat prachtige meer is toegestaan en aan te raden!

Bij de alternatieve route langs de Oder wordt een camping aangegeven in Karlbiese. Deze camping is echter wegens gezondheidsklachten van de eigenaar definitief gesloten. Bij camping Kienitz (een aanrader) graag aangeven dat het om Kienitz-Nord gaat, dan kun je namelijk vanaf de Oder al eerder afslaan. En tot slot: het is aan te raden in Nederland al lid te worden van de jeugdherbergcentrale, dat scheelt extra kosten bij overnachtingen in Duitsland.
De route op zich is absoluut aan te bevelen. Hij is prachtig, afwisselend en prima te doen als je goed materiaal hebt.

Hartelijke groet
Piet van der Straten schreef op 18 julie 2013

Wij hebben de camping in Rothemuhl bezocht, helaas deze camping is gesloten (Blz 85) de eigenaar is overleden en er is geen vervanging. Even verderop kan overnacht worden in Neuensund bij de Biercarter dat is de oude boerenhoeve op de foto blz 85 er kan daar ook een kleine tent geplaatst worden. zie www.facebook.com/gutneuensund
 Reacties uit 2012

Marten Visser schreef op 12 maart 2012

Ik heb de Hanzefietsroute gereden in 2012, maar eigenlijk verzuimd om een reactie te geven van mijn belevenissen.
Het is nadat ik in 2010 naar Santiago en in 2011 naar Rome ben gefietst, leek mij de Hanzefietsroute een mooi uitdaging.
Nou dat is het zeker geweest, ik heb een prachtige en schitterende reis gehad, met alle ups en downs erbij.
Nu heb ik e.e.a op papier gezet, zal ik dat naar jou toe mailen (10 blaadjes tekst geen foto's) A4 ??
Met vriendelijke groet

Hans en Marja Bosch schreven op 29 juli 2012

Wij hebben van 17 mei t/m 4 juli de Hanzeroute gefietst.
Wij hebben er enorm van genoten; zoveel mooie landschappen, verrassende steden en dorpjes, leuke mensen ontmoet.
Zoals ook anderen aangeven zijn de wegen uit het routeboekje niet altijd ideaal met een vol bepakte fiets, maar een alternatief is altijd wel voor handen.
We hebben ook een rondje over het eiland Rügen gemaakt, een aanrader! Vanaf Hameln hebben we een eigen route gefietst door een wat vlakker landschap maar wel langs een aantal Hanzesteden. In Afferdan sluit hij weer aan op het routeboekje.
Voor een volledig verslag van onze route zie onze blog: hansenmarjaopdefiets
Mocht je belangstelling hebben voor de gps-track vanaf Hameln of over Rügen, mail dan via onze website

Gert en Liesbeth uit Asten schreven op 7 juli 2012

Periode: 15 juni tot 3 juli.
Gefietst is vanuit Lauenburg, Lübeck, Rügen, Usedom, Berlijn, Brandenburg en bij Tangermünde de Elberadweg gevolgd naar Lauenburg. In 3 weken 1414 km afgelegd. 5 rustdagen en gemiddeld per dag 90 km afgelegd.
Een geweldige fietsvakantie gehad in het voormalige Oost Duitsland met asfalt, beton, grind, zand en Parijs Roubaix kasseiwegen. En enkele steile klimmetjes niet te vergeten. Het was een avontuur voor ons beiden en de map met de kaarten en de GPS van Garmin hielden ons op het juiste pad.
Duidelijk en goed in elkaar gezet. Compliment!!!
Prachtige natuur, mooie kusten, mooie steden en dorpjes en vriendelijke mensen. Altijd behulpzaam als we de weg even niet direct konden vinden. De "Wende" heeft veel veranderd. Alleen is alles te snel gegaan en veel wat goed was voor 1989 mocht niet meer. De huidige bewoner heeft het hier best nog moeilijk mee. Overnachtingen zoeken was geen probleem alleen bij Potsdam weinig Zimmer Frei.
Via de Havelradweg naar de Elberadweg. Heel mooi, afwisselende meren en goed bereidbare fietpaden.
Gebied was vogelrijk. Veel ganzen, ooievaars en roofvogels gezien.
Tenslotte:
Het is een aanrader en een uitdaging voor de fietser die niet bang is om met volle bepakking zulk soort wegen te trotseren. Want we zijn in Nederland verwend met onze goede fietspaden, knooppunten etc.

Sarie en Kasper Kampinga schreven op 5 juli 2012

LS,
Vanaf 14 mei t/m 1 juli 2012 hebben mijn vrouw en ik samen uw route gefietst.
SCHIT-TE-REND!!!! Onze hartelijke dank!

Opmerkelijk waren de vele stille, autoluwe en/of autovrije weggetjes. We konden de vogels steeds horen fluiten (en determineren). Heel fijn.
Verder veel afwisselende landschappen.Leuke tips voor onderweg, bijv. bezoek aan Potsdam, vanuit het Odergebied de Radweg naar Berlijn, e.d. Zowel natuur als cultuur. Uiteraard de Hanzesteden, maar ook e.e.a. over de periode van de DDR-tijd.

Zo was voor ons opvallend, dat Westduitsers het hadden over het feit dat ze jaarlijks zo'n 10 % moesten afdragen voor de wederopbouw van Oostelijk Duitsland (slachtoffergevoel), terwijl Oostduitsers dit aanvoelden alsof ze steeds als minderwaardigen "Dank u wel" moesten zeggen (eveneens slachtoffergevoel).
En waar ligt de oorzaak: Bij het vredesoverleg van de gealliëerden? Of bij het ineenstorten van Nazi-Duitsland? Of ligt het begin bij Hitlers opkomst? Of bij de Vrede van Versailles aan het eind van de !e Wereldoorlog? Of bij.....? Vul maar in.

Wel kwamen we tot de conclusie, dat het verstandiger is om in de voormalige DDR te kiezen voor uw asfalt-alternatieven, en indien die niet werden aangegeven ze zelf te zoeken. De kinderhoofdjes, veldkeien, betonstroken over dwars, smalle rulle zandwegen/bospaadjes, enz. enz. zijn misschien mooie circuits voor de plaatselijke mountainbike-clubs. Maar minder geschikt misschien voor lange afstandfietsers zoals wij: schade aan materiaal (fietsen, tassen, e.d.), en je ziet haast niets van de omgeving omdat het pad alle aandacht vraagt.

Verder geven we u graag nog wat aanvullingen door betreffende de beschrijving van route/voorzieningen e.d.

Niel van Dijk schreef op 17 mei 2012

Vandaag gelezen dat camping Tentstation in de nabijheid van het centraal station in Berlijn vanaf nu gesloten is. Zij hadden gehoopt nog tot september dit jaar open te blijven dit is helaas niet gelukt.

Jan Verbeek schreef op 7 mei 2012

Afgelopen week heb ik van de Hanzefietsroute het traject Brandenburg-Keulen gefietst. Laat ik beginnen met te stellen dat het een mooie route is. Landschappelijk, qua stadjes en sportief gezien was het een aantrekkelijke tocht. M’n waardering voor het ontwerpen ervan.
De tocht heb ik gefietst met een GPS in combinatie met het boekje. Het boekje is, ook al gebruik je de tracks, onmisbaar.

Ik heb twee meldingen:
Traject 2. Tussen Elbeu en Vahldorf wordt gewerkt aan een verbreding van het Weser-Elbekanaal. Het fietspad is daardoor op dat traject soms erg smal en soms helemaal verdwenen, zie de bijgevoegde foto’s. Je moet dan het pad met betonnen platen aan de voet van de dijk nemen. Als dit laatste pad ook ophoudt dan over het graspad verder fietsen. Verderop kun je weer gewoon van het fietspad op de dijk gebruikmaken.


Traject 6. Bij 69,6 km is het fietspad ten zuiden van de Möhnesee inmiddels van een gladde asfaltlaag voorzien.

Met vriendelijke groet,

 


Het formulier om reacties te versturen staat hier